تعدادي از نمايندگان سناي افغانستان هشدار دادند که اگر کشورهاي منطقه بويژه همسايگان اين کشور در روند صلح ناديده گرفته شوند هرگونه توافق احتمالي با طالبان نتيجه مطلوبي نخواهد داشت.
به گزارش خبرگزاري انصار به نقل از تسنيم ، مذاکرات چهارجانبه بين طالبان، آمريکا، پاکستان، امارات و عربستان در ابوظبي از دو روز پيش تاکنون ادامه دارد که جزئياتي از روند اين مذاکرات رسانهاي نشده است.
چشم پوشي از نقش کشورهاي منطقه در روند صلح
شماري از نمايندگان سناي افغانستان در واکنش به اين موضوع تصريح کردند که بايد کشورهاي منطقه بويژه همسايگان افغانستان نيز در گفتوگوهاي صلح با طالبان حضور داشته باشند.
زيرا کشورهاي منطقه و همسايگان افغانستان ميتوانند نقش بهتري را به نسبت به کشورهاي عربي در روند صلح با طالبان ايفا کرده و نگرانيهاي شان را برطرف کنند.
«مولوي محيالدين منصف» نماينده کاپيسا در سناي افغانستان اظهار داشت: توافق صلح در اين کشور بايد جهاني باشد، نبايد در آن يک کشور منطقه سهيم شود و از نقش ساير کشورهاي منطقه نيز چشم پوشي نشود.
در گفتوگوهاي صلح با طالبان به رهبري آمريکا نقش و نگرانيهاي کشورهاي مهم و تاثيرگذار منطقه مانند چين، روسيه و جمهوري اسلامي ناديده گرفته است.
سفير روسيه در کابل نيز روز گذشته با اشاره به اين موضوع به لزوم ايفاي نقش کشورهاي منطقه در روند صلح و عدم دلگرمي افغانستان به کشورهاي غربي تاکيد کرد.
بي اطلاعي مردم از جريان مذاکرات آمريکا با طالبان
نشست چهارجانبه طالبان با آمريکا، عربستان، امارات و پاکستان که در پشت درهاي بسته و بدون حضور نماينده از دولت افغانستان در حال برگزاري است نگرانيهايي را در افغانستان نيز برانگيخته است.
عدم شفافيت، عدم اطلاع رساني به مردم افغانستان از جريان مذاکرات و غياب دولت افغانستان از جمله عواملي هستند که باعث نگراني اعضاي اين کشور شده است.
«زلمي زابلي» نماينده زابل در سنا تصريح کرد که دولت افغانستان بايد در جريان مذاکرات آمريکا با گروه طالبان حضور داشته باشد.
وي افزود: هر گونه توافق با طالبان توسط «زلميخليلزاد» نماينده ويژه واشنگتن در تضاد با منافع ملي و ناقض استقلال افغانستان محسوب ميشود.
به کشورهاي مذاکره کننده با طالبان نبايد اعتماد کرد
مشخص است که آمريکا در مذاکره با طالبان به دنبال تامين منافع ملي افغانستان نيست بلکه منافع و اهداف طولاني مدت واشنگتن در اين کشور را دنبال خواهد کرد.
ساير کشورهاي دخيل در مذاکرات جاري در ابوظبي نيز تا کنون نقش سازنده در افغانستان ايفا نکرده است.
عربستان و امارات دو کشور عربي که در مذاکرات ابوظبي حضور دارند به حمايت از گروه تروريستي داعش و ترويج افکار وهابيت-تکفيري در افغانستان متهم هستند.
همچنين پاکستان که نقش تسهيل کننده را به عهده دارد و يکي از طرف هاي مذاکره با طالبان در ابوظبي محسوب ميشود نيز همواره به مداخله در امور داخلي افغانستان متهم شده است.
مردم افغانستان از هيچ يک از کشورهاي که درباره آينده افغانستان در حال مذاکره با گروه طالبان دلخوشي ندارند بنابراين هيچ خوشبيني نسبت به هرگونه توافق احتمالي در اين گفتوگوها وجود ندارد.
نگراني کشورهاي منطقه
نگرانيها از مذاکرات مبهم آمريکا با پادرمياني کشورهاي عربي با طالبان تنها به مردم و دولت افغانستان محدود نشده بلکه نگراني کشورهاي منطقه را نيز برانگيخته است.
اعتراض اخير «الکساندر مانتيسکي» سفير روسيه در کابل بوضوح نگرانيهاي مسکو و کشورهاي آسياي مرکزي را از هرگونه معامله پنهاني آمريکا با گروه طالبان را نشان ميدهد.
توافق صلح با طالبان ميتواند تحول بزرگي در افغانستان محسوب شود که طبعا اين تحول در سياستهاي داخلي و خارجي اين کشور نيز تغييراتي را ايجاد خواهد کرد.
بنابر اين هرگونه معامله پنهاني با طالبان از سوي آمريکا و کشورهاي عربي موجب نگراني کشورهاي منطقه شود، زيرا کشورهاي همسايه و منطقه از تغيير وضعيت در افغانستان متأثر خواهند شد.
نتيجه
بنابراين بهتر است هرگونه مذاکرات صلح با طالبان بهجاي کشورهاي عربي در حضور نمايندگاني از کشورهاي منطقه و به رهبري افغانستان برگزار شود تا نگرانيهاي منطقه برطرف شود.
دولت افغانستان بارها تأکيد کرده است که مذاکرات صلح بايد به رهبري دولت افغانستان به پيش برده شود، زيرا ساير کشورها حق تصميم گيري درباره سرنوشت افغانستان را ندارند.
دولت افغانستان نيز نگراني مشترکي را با کشورهاي منطقه دارد زيرا از تک روي آمريکا در روند صلح افغانستان و ورود پاکستان به اين مسئله به عنوان طرف مذاکرات ناراضي است.
زيرا آمريکا براي تامين منافع خود در مذاکره با طالبان به خواست اين گروه، دولت افغانستان را از روند مذاکرات به حاشيه رانده است و تصميمگيري درباره سرنوشت اين کشور در گرو توافقات پاکستان و کشورهاي عربي با طالبان قرار دارد.
از همين رو کشورهاي منطقه بايد ابتکار مذاکره با طالبان را از آمريکا پس گرفته و چارهاي بينديشند تا دولت افغانستان توسط طالبان از روند مذاکره حذف نشود و مردم اين کشور خود درباره سرنوشتشان تصميم بگيرند.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/10418
تگ ها: